Vilka vi är

Vi är Geeks. Vi bygger stammar för människor med starka intressen och drivs av idén att ta de galet insatta på allvar.

 

Vad vi gör -
och vad vi vill!

 

Vi människor är olika. En typ finner mer tillfredställelse i det djupa än i det breda. Det är inte en fråga om ålder, de går inte att sortera efter geografisk plats, yrke, social status eller historia. De går bara att identifiera genom den starka drivkraften och upplevelsen av något genuint meningsfullt i det djupa och det nya. Människor som kräver och förtjänar respekt. Där att begripa, begeistras och dela hör till livets centrala ingredienser.

Geeks ska ge tillbaka – ge mening, sammanhang och glädje till människor med starka intressen som delar med sig av sitt engagemang. Geeks ska med en tydlig idé vara en förebild för andra – rörelser, företag och entreprenörer –  en ansvarstagande samhällsaktör, leverantör och arbetsgivare

Vi samlar experterna, de besatta, de som har kunskap på gränsen till galenskap. Sveriges ”first adopters” inom en  mängd sakområden.   Vår uppgift är att ge dem utmaningar, uppgifter, roller, arbeten. Har du det som krävs för att intressera stammen?

Geeks är en rörelse. Den kunskap, det engagemang och den vilja som finns i stammarna kan också uttryckas i användandet av varumärket. Styrningen är dock vänlig men bestämd.  Geeks äger varumärkena och också rätten att bestämma vilka rörelser, vilka uttryck och vilka initiativ som görs i dess namn. Pragmatism och lärande är modellen.

Vi människor är skurna olika. Det finns de som försöker hitta tid till sina många intressen. Och så finns det de där ett enda intresse styr hela tillvaron. De som äter, sover och andas sitt ämne. Kan allt om det. Och lite till. De überintresserade, begåvade med sakkunskap på gränsen till galenskap. En del kallar dem nördar. Knäppskallar. Eller till och med dårar. Men där andra ser dårskap ser vi vilja. Vi ser de galet insatta. Förstår dem. Samlar dem. Låter dem komma till tals. För vi är likadana. Besatta. Och vi har en uppgift: Att frigöra den kraft vi gemensamt bär på.

Vi är Geeks. Vi tar de galet insatta på allvar.

Historia -
Hur hamnade vi här?

Geeks är ett ungt företag som bildades 2015, men vår historik går längre bakåt i tiden. Året var 1999 och en 17-årig datornörd satt i sitt pojkrum och funderade om det skulle vara möjligt att recensera datorprodukter på Internet och i motprestation få vara den “early adopter” han ville, men inte hade ekonomin till att vara. Samma år och på självaste julafton registrerades domänen SweClockers.com och en ny blogg såg dagens ljus.

En stor gemenskap kring ämnet överklockning  fanns redan internationellt, men tog nu även fart i Sverige genom denna svenska amatörsatsning på webben. Överklockning på den tiden innebar att genom olika knep släppa loss den extrakraft som nästan varje dator besatt, förenklat förklarat genom vattenkylning eller omlödning av kretskorten i datorn.

Med olika verktyg utvecklades sajten, bland annat genom ett diskussionforum som samlade datorentusiasterna på ett ställe, samt daglig nyhetsbevakning. Den tekniska plattformen till forumet finansierades av läsarna själva genom en vädjande insamling. Grundaren, Edin Mehinovic, såg potentialen och styrkan av publicering på webben och med hardocp.com, overclockers.com och anandtech.com som förebilder var målet att en dag vidareutveckla sajten till en egen fysisk tidning med en oberoende och kvalitativ redaktion.

Kommande år händer det spännande och avgörande saker. Det pratas mycket om Internetannonsering och andelen marknadsföringsmedel för webben växer, dock från minimala nivåer. Antalet annonsörer för SweClockers.com ökar, främst bestående av nystartade e-tailers nischade inom överklockning och datorkomponenter. Inte bara kan grundaren nu leva på sitt verk, utan 2004 sker även den första anställningen och aktiebolaget SweClockers AB startas och är lönsamt från start.

Tiden går sedan väldigt fort och resten (även drömmen om en papperstidning) är historia. SweClockers.com når idag en läsarskara på över 300 000 unika webbläsare i veckan och har fortfarande kvar sin tydliga nisch inom datorhårdvara. Bolaget förvärvar 2012 Sveriges största mac-forum, 99mac.se (idag 99.se) för att komplettera och bredda målgruppen utan att det påverkar de enskilda redaktionella produkterna. Målet blir sedan att närmsta åren starta eller förvärva ytterligare en nischad nördig sajt med högt anseende och trovärdighet och ta upp kampen om att bli Sveriges geekigaste teknikförlag. 
Så, 2015, köps FZ.se in i gemenskapen. Gamingsajten som grundades redan 1996 och har existerat parallellt med Sweclockers under nästan två decennium.

Den sammantagna strategin leder till bildandet av Geeks AB – Vår styrka är just att vi är de nördar som vi skriver för. Våra titlar är kvalitativa, djupgående och nördiga. Vi är vårt community.

Finansiering - Hur går vi runt?

Dagens konsumenter tror inte på företagens budskap. De tror på sina kompisar, som i sin tur litar på de galet insatta. Vi på Geeks skapar digitala lägereldar och samlar de som har kunskap på gränsen till galenskap i communities och stammar. Vår uppgift är att ge dem utmaningar, uppgifter, roller och arbeten. Förutsättningen för det är samarbeten, evenemang, sponsring och traditionell annonsering.

Har du vad som krävs för att intressera galet insatta?

Samarbeta med oss!

Jag vill hjälpa till - Geeks behöver dig!

Praktik

Vill du prova på att arbeta med någon av våra webbsajter, poddar eller videoproduktioner? Geeks samarbetar med skolor och har periodvis möjlighet att ta emot praktikanter. Om du är intresserad av en praktikplats eller representerar en utbildningsverksamhet, tveka inte att kontakta oss.

Frilans

Geeks är alltid på jakt efter duktiga frilansare. Vi är särskilt intresserade av specialiserade skribenter samt ljud- och video-kreatörer som med djupa ämneskunskaper levererar högkvalitativt material på utsatt tid. Kontakta oss för mer information om aktuella frilansuppdrag och arvoden.

Samarbeten

Jobbar du inom civilsamhället, eller kanske på någon myndighet vars uppgift är att ta tillvara den kraft och energi som finns i landet, men som inte riktigt fått utlopp ännu? Vi hjälper gärna till!
En av Geeks huvuduppgifter är att ge tillbaka – ge mening, sammanhang och glädje till människor med starka intressen som delar med sig av sitt engagemang. Vi ska med en tydlig idé vara en förebild för andra – rörelser, företag och entreprenörer –  en ansvarstagande samhällsaktör, leverantör och arbetsgivare.

Kontakta Geeks